Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen - 2. kolovoz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samudaripen 2016, romsko groblje Uštica - Jasenovac

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripena obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoz 1944. godine kad je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz. Ovaj datum, koji je prihvaćen od Vijeća Europe, se obilježava u brojnim europskim zemljama kao dan na koji se komemoriraju sve romske žrtve Drugog svjetskog rata.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Samudaripena / Holokausta, komemoracije se organiziraju i u Auschwitzu, ali i Krakowu, Londonu, Budimpešti, Bratislavi, Strasbourgu i drugim europskim gradovima.

Ovaj dan se u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Saveza Roma u RH "KALI SARA", obilježava na lokaciji romskog groblja Uštica pored Jasenovca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članovi Saveza Roma u RH "KALI SARA", Samudaripen 2016 - romsko groblje Uštica - Jasenovac

Sustavno istrebljenje Roma provedeno je u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačkom. Od samog početka, 10. travnja 1941. godine, tzv. NDH je donijela zakonodavstvo po uzoru na nacističku Njemačku unutar kojeg su donesene i odredbe o rasnoj pripadnosti koje su ozakonile progon Roma i Židova u tzv. NDH.

Prvi koncentracijski logor osnovan je u travnju 1941. godine u Koprivnici. Godine 1941. i 1942. je u tzv. NDH formirano više od 30 logora, a uz Jasenovac, najveći ustaški koncentracijski logori bili su Jadovno na Velebitu, Slana na Pagu i Stara Gradiška.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja tzv. NDH deportirani u Jasenovac. Romi su do logora bili dovedeni teretnim vagonima, a za razliku od većine drugih grupa zatočenika oni nisu po dolasku u logor bili upisivani poimenice, nego ih se evidentiralo po broju vagona kojima su dovezeni. Bilo im je oduzeto sve što su posjedovali.

Romi logoraši ispočetka su bili smješteni u selo Uštica, čiji su stanovnici prethodno ubijeni (to je mjesto nazvano „ciganski logor“). Kasnije su ih prebacivali u selo Gradina na drugu obalu Save, mjesto masovnih ubojstava zatočenika Jasenovca.

Kako nisu vođeni podaci o broju zatočenih Roma, a i većina Roma u to vrijeme nije bila upisivana u matične knjige, školske i druge evidencije, svaki pokušaj da se utvrdi broj ubijenih Roma u Jasenovcu je nemoguć.